Bogati klijenti napuštaju "Credit Suisse", očekuje se gubitak od 1,6 milijardi evra

Objavljeno: 2022-11-24 14:15:00

Credit Suisse očekuje gubitak pre oporezivanja do 1,5 milijardi švajcarskih franaka (oko 1,58 milijardi evra) u svom četvrtom poslovnom tromesečju jer nastavlja da gubi gotovinu, objavila je švajcarska banka neposredno pre nego što su deoničari odobrili povećanje kapitala od 4 milijarde dolara


Banka je saopštila da je “izazovno” ekonomsko i tržišno okruženje ugrozilo aktivnosti klijenata, dok su se odlivi gotovine na početku četvrtog kvartala kroz poslovanje povećali.

Upozorenje o profitu je najnoviji pad za zajmodavca koji je u već neko vreme u nevolji, a koji je ranije predviđao neto gubitak za poslednja tri meseca u godini bez navođenja iznosa.

Banka je takođe dala otrežnjujuću procenu obima svojih problema, koji su pogoršani povlačenjem štednje i investicija klijenata.

Banka je saopštila da je na kraju trećeg kvartala došlo do odliva u iznosu od 6 odsto aktive kojom je grupa upravljala. Rečeno je da se ovaj trend u odjeljenju upravljanja bogatstvom, koji opslužuje bogate klijente, od tada poboljšao, ali rezultati tek treba da se preokrenu.

Kao rezultat toga, banka je bila primorana da zaroni u rezerve likvidnosti, skliznuvši ispod određenih minimalnih regulatornih zahteva iako je tvrdila da su njeni osnovni zahtevi za likvidnošću i finansiranjem ispunjeni.

Credit Suiss je održao vanrednu generalnu skupštinu u sredu, kada su dobili i odobrenje za povećanje kapitala za finansiranje oporavka od najveće krize u svojoj 166-godišnjoj istoriji.

CNN ocenjuje da je banka pretrpana nizom skandala i gubitaka, uključujući gubitak od 5,5 milijardi dolara zbog raspada američke investicione firme Archegos. Takođe je morala da zamrzne sredstva za finansiranje lanca snabdevanja u vrednosti od 10 milijardi dolara, povezana sa nesolventnim britanskim finansijerom Greensill.

- Na investicionu banku uticalo je značajno usporavanje tržišta kapitala u celoj industriji i smanjena aktivnost u poslovima prodaje i trgovine, što je pogoršalo uobičajene sezonske padove i relativno slabe performanse grupe - saopštila je druga najveća banka u Švajcarskoj.

- Credit Suisse bi očekivao da će Investiciona banka i Grupa prijaviti značajan gubitak pre oporezivanja u četvrtom kvartalu 2022, do … 1,5 milijardi [švajcarskih franaka] - naveli su.