Cene nekretina padaju širom sveta, a ovo je razlog

Objavljeno: 2022-11-24 16:15:00

Prošle godine, najveća kompanija za nekretnine u Oklendu nije mogla prodati nekretnine dovoljno brzo da zadovolji potražnju u najvećem gradu na Novom Zelandu


Kuće su “letele kroz vrata”, rekao je Grant Sajks, menadžer u agenciji za nekretnine "Barfoot & Thompson".

- Bilo je trenutaka kada su agenti stajali u šoku, zapanjeni postignutim cenama.

U jednom primeru, nekretnina prodata za milion novozelandskih dolara (oko 610.000 evra) iznad tražene cene na aukciji koja je trajala svih osam minuta. Inače, većina kuća na Novom Zelandu se prodaje na aukciji.

Bilo je to u maju 2021, kada je prodaja privukla hiljade ponuđača koji su podigli cene. Od tada je stopa prodaje Barfoot & Thompsona na aukciji naglo pala, prema Sajksu, produžavajući vreme prodaje i snižavajući cene.

Vreme potrebno za prodaju nekretnine na Novom Zelandu povećalo se u proseku za oko 10 dana od oktobra 2021. godine, prema podacima Instituta za nekretnine Novog Zelanda. Prodaja je u međuvremenu pala za gotovo 35 odsto, a srednje cene kuća pale su za 7,5 odsto u protekloj godini.

Novi Zeland je primer globalnog pritiska na stambeno tržište, koji ima strašne posledice za svetsku ekonomiju.

Izbijanje pandemije, koja je cene kuća poslala u nebo, posustaje i cene sada padaju od Kanade do Kine, postavljajući teren za najšire usporavanje tržišta nekretnina od globalne finansijske krize.

Rastuće kamatne stope pokreću dramatične promene. Centralne banke u ratu protiv inflacije podigle su stope na nivoe koji nisu viđeni više od deceniju, sa talasastim efektima na cene zaduživanja.

Hipotekarne stope u SAD su prošlog meseca dostigle 7 odsto po prvi put od 2002. godine, u odnosu na nešto više od 3 odsto pre godinu dana, pre nego što su se lagano povukle u novembru kada je inflacija popustila.

U Evropskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu hipotekarne stope su se više nego udvostručile od prošle godine, terajući potencijalne kupce sa tržišta nekretnina.

- Sve u svemu, ovo je najzabrinjavajuća perspektiva tržišta nekretnina od 2007. do 2008. godine, s tržištima koja su pozicionirana između prognoza skromnog pada i mnogo strmijih padova od 15-20 odsto”, rekao je Adam Slejter, vodeći ekonomista u konsultantskoj kući Oxford Economics.

Šta je jedan od ključnih faktora koji određuje koliko će cene biti niske? Nezaposlenost. Nagli porast nezaposlenosti mogao bi dovesti do prisilne prodaje i oduzimanja imovine, “gdje su veliki popusti uobičajeni”, prema Slejteru.

Ali čak i ako je korekcija cena blaga, usporavanje tržišta nekretnina moglo bi imati ozbiljne posledice, jer stambene transakcije podstiču aktivnosti u drugim sektorima privrede.