Kako je Crna Gora za dva meseca osetno smanjila inflaciju?

Objavljeno: 2023-05-25 16:15:00

U susednoj Crnoj Gori za samo dva meseca inflacija je “pala” sa 15,1 na 8,6 odsto, a očekuje se da će se trend pada nastaviti do kraja godine. U Srbiji pak inflacija veoma sporo pada – u aprilu se sa 16,1 odsto smanjila tek za jedan procenat i došla na nivo od 15,1


Novinari portala Nova S zato su pitali stručnjake kako je Crnoj Gori uspelo da tako brzo sroza inflaciju i može li Srbija nešto da preuzme i primeni iz te lekcije.

Jedna od mera za usporavanje inflacije u Srbiji bila je zamrzavanje cena osnovnih životnih namirnica, mesa i goriva. Neke od tih mera i dalje su na snazi, ali su mleko i meso “otpali” sa liste, a ono što je potom usledilo dobar je pokazatelj da ovakve mere nisu dobre na duge staze – nakon nekoliko meseci stagniranja, cene ovih proizvoda drastično su skočile.

U “komšiluku”, Crnoj Gori, Vlada je u martu, u saradnji sa marketima, kreirala “antiinflacionu korpu”, u koju je “smestila” 25 proizvoda I ograničila im cene, a marketi su potom mogli da biraju da li će učestvovati u ovoj akciji, kao i koje proizvode iz korpe će prodavati po ograničenim cenama.

Pre uvođenja ove mere, februarska inflacija u Crnoj Gori iznosila je 15,1 odsto. Potom, u martu – 10,5. Na jednocifreni nivo, od 8,6 odsto, inflacije je došla u aprilu.