Koliko će na Srbiju uticati nove sankcije na rusku naftu i šta da očekujemo posle 5. februara?

Objavljeno: 2023-01-24 16:20:00

U nedelju, 5. februara, na snagu stupa embargo Evropske unije na naftne derivate iz Rusije pomorskim putem


Ovo je zapravo proširena zabrana uvoza ruske sirove nafte, koja je na snazi od petog decembra. Pojedini analitičari smatraju da ova zabrana može da uzrokuje nestašice nafte, ali sagovornici Nova.rs za Srbiju, ipak, imaju optimističnija očekivanja. Iako će dizela za naše vozače biti dovoljno, novi embargo otvara mogućnost za eksploziju poslovanja Rusije na sivom tržištu, kako bi ublažila efekte ovih sankcija, koje će je sigurno pogoditi.

Problem sa snabdevenošću dizelom može da prouzrokuje činjenica da, prema podacima analitičke firme „Vortexa“, uvoz ove vrste goriva u Evropu iz Rusije iznosi 770.000 barela, što je najviše od marta 2022. godine.

Kako za „Novu“ ističe profesor ekonomije energetike na fakultetu FEFA dr Goran Radosavljević, paket sankcija koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije već pravi problem sa snabdevanjem. Upravo zbog toga su cene dizela kod nas, kao i na Mediteranu, više nego na svetskom tržištu.

„Ova zabrana je u suštini na snagu stupila petog juna, kada je odlučeno da ugovori koji su sklopljeni do petog februara mogu da se realizuju, ali nakon toga nema sklapanja novih“, objašnjava za „Novu“ Radosavljević.

Dodaje i da je dizel našao novi put ka Evropi, a najnoviji put je iz Turske odakle, prema nezvaničnim informacijama, postoje kompanije koje prerađuju rusku naftu a potom je prodaju kao svoju.

Radosavljević kaže za „Novu“ da se tržište nafte već stabilizovalo, te je cena na istom nivou kao i 2018. godine. Prema njegovim rečima, ostaje da se vidi da li će doći do skoka cena u februaru, što on ne očekuje.

Takođe, naš sagovornik dodaje da Srbija do sada iz Rusije nije nabavljala dizel, već sirovu naftu koja se kasnije prerađivala u našoj državi.

Stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor kaže smatra da u Srbiji ne bi trebalo da bude problema po pitanju snabdevenosti zahvaljujući rafineriji u Pančevu. Kako kaže za „Novu“, ova rafinerija je modernizovana, a takođe je u većinskom ruskom vlasništvu, te je uvoz nafte iz Rusije još uvek moguć.

„Ova zabrana ne bi trebalo da utiče na snabdevenost, rafinerija to može da pokrije“, kaže Kapor.

Da nema potrebe za strahom od nestašica dizela, kažu za „Novu“ i iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema njihovim rečima, naftne rezerve u Srbiji uvećane su tokom 2022. godine za 54 odsto, a Ministarstvo i Vlada „aktivno rade na obezbeđivanju dodatnih količina naftnih derivata“, imajući u vidu nastupajuće promene.

„Stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta neće biti ugrožena“, naglašavaju iz resornog ministarstva.