Nastavlja se skok: Cena ulja bi uskoro mogla da bude i 200 dinara

Objavljeno: 2021-04-07 14:25:00

Za samo četiri meseca, litar suncokretovog ulja pojedinih proizvođača poskupeo je za 35 dinara, pa ako se nastavi ovaj trend, koji je prisutan i u svetu, gotovo je izvesno da cena ove namirnice može uskoro da dostigne i 200 dinara, što bi bio veliki udar na džep građana

Da je to tako pokazuju i podaci po kojima je u novembru prošle godine najskuplja flaša zejtina bila 145, a u martu ove, u pojedinim trgovinama, je čak 179 dinara. Ako je suditi po kretanjima na svetskom tržištu, na kome je zabeležen značajan rast cene palminog ulja, koji je parametar za vrednovanje i ostalih, kao i suncokreta kao sirovine, koji manjka zbog pandemije korona virusom, sve ukazuje da će uskoro da se izdvaja više para za ovu namirnicu. Tome doprinose i kretanja na srpskom tržištu na kome je u 2020. godini zabeležen pad roda suncokreta i to za skoro 100.000 tona.

Naime, u 2019. godini je proizvedeno 729.079 tona, a u prošloj godini 636.688 tona. Istovremeno ne treba zanemariti i uvećanje trgovačkih marži, koje su takođe bile jedan od parametara za korekciju koštanja litarske flaše zejtina.

Sve to, kao i strah od posledica pandemije i stvaranje veštačkih zaliha kod nekih velikih potrošača, uticali su na poskupljenje zejtina poslednjih meseci. Tako sada litar najzastupljenijih brendova ulja u Srbiji košta “dijamant”između 154 i 179 dinara. Najeftinije je ulje robnih marki, koje trgovinski lanci sami pakuju, pa su zbog toga uglavnom povoljniji od onih koje na rafove stižu iz najvećih uljara. Međutim i ona su značajno skuplja nego u novembru kada se za litar trebalo izdvojiti od 130 do 140 dinara, a sada je u proseku oko 145 dinara.

Direktorka Udruženja “Žita Srbije” Sunčica Savović kaže da poskupljenje ulja ne može da se posmatra samo na našem tržištu, jer je to berzanska roba.

- Poslednjih nedelja prisutan je trend rasta cena suncokretovog ulja isključivo zbog poskupljenja palminog ulja, koji je parametar za određivanje cene. Uz to i sama sirovina je berzanska roba. Suncokret i uljana repica kod nas traju dva do tri meseca i to se odmah rasproda, zato i ne čudi što sad skoro da i nema suncokreta na tržištu. Pored toga, primećen je veći izvoz svuda u svetu, kao i uvoz u zemlje koje su veliki potrošači - navodi Savović.