Osim za vikendicama, raste potražnja i za kućama na selu

Objavljeno: 2021-02-23 13:15:00

Pandemija će proći, ali su svi izgledi da će promene navika u kupovini nekretnina ostati

Pored vikendica, u poslednjih godinu dana na tržištu u Srbiji sve su traženije i kuće na selu, a podaci sa "terena" pokazuju da je tražnja za upravo ovim objektima porasla za fantastičnih 50 odsto! Cene su pritom pristojne, ali poznavaoci upozoravaju da niska cena najčešće znači i dodatne troškove za adaptaciju.

Prvo su se tražile vikendice. Nekako se čini da ljudima početkom prošle godine i letos nije bila važna destinacija, koliko to da pobegnu iz grada. U međuvremenu pored vikendica tražnja je rasla i za kućama po selima - a sada je, čini se, situacija u glavama ljudi koji žele mir i prirodu mnogo jasnija.

Sve više građana koji žive u velikim gradovima spremni su da odvoje ušteđevinu ili čak da se zaduže, kako bi kupili kuću u prirodi ali pod jednim uslovom - da je blizu grada u kome žive i da se do "kućice za odmor" ne treba putovati duže od sat vremena, u stvari idealno je oko pola sata do 45 minuta.

Podaci sa sajta nekretnine.rs pokazuju da je prošle godine poraslo interesovanje preko 50 odsto za kupovinom kuća u odnosu na 2019. godinu.

"Na sajtu se za cenu od 6.500 evra pa na više mogu naći kuće po selima u Srbiji, međutim ne treba imati nerazumna očekivanja: za taj novac ne možete očekivati novoizgrađene objekte, već im je uglavnom potrebna adaptacija. Za taj iznos u gradu ne možete kupiti ni plac pristojne veličine. Uz dodatna ulaganja za adaptaciju kuće i okućnice - to može biti dobra investicija, jer je seoski turizam itekako postao popularan", navodi Pešić.