Ove biznis ideje možda deluju smešno, ali stručnjaci tvrde da imaju lepu budućnost

Objavljeno: 2020-02-14 12:55:00

Velike su šanse da poslovi koje ćete raditi za deset godina još ne postoje

Zahvaljujući tehnologiji, neprestano nastaju nove vrste poslova. To znači da ne morate da paničite ako vaša karijera ne odgovara tradicionalnoj putanji. Tradicija više ne postoji.

Dokaz za to su ovi potpuno netradicionalni poslovi za koje verovatno nikada niste ni čuli. Deluju vam danas suludo, ali smeši im se blistava budućnost.

Tagger

Da se razumemo: izmisliti odnekud 30 sati za gledanje "Narcosa" u komadu je prava umetnost. Kada bi nam neko barem platio za taj trud? Čini se da je to moguće i da Netfliks takve ljude zove taggeri. Njihov posao je da gledaju serije i filmove i da ih potom kategorišu ili "taguju" prema karakteristikama. Takvi tagovi pomažu Netfliksu da predlaže dodatne serije gledaocima s obzirom na ono što su gledali. Ako gledate "Insecure", ta će serija biti označena kao "comedy", "girlfriends", "friendship", "love" pa će vam na osnovu toga biti predložene slične serije s istim tagovima.

Prevodilac emotikona

Sve je počelo s prevodilačkom firmom Today Translations, koja je prošle godine objavila oglas za prevodioca emotikona. Kit Broni iz Irske pobedio je ostalih 500 kandidata i dobio posao. Šta on tačno radi? Kit pomaže firmama da se snađu u sve većem lavirintu emotikona i pritom izbegnu emotikon nesporazuma i kulturološke razlike. Primer: u zapadnoj kulturi palac gore znači "da" i često se upotrebljava kako bi se izrazilo zadovoljstvo. Ali na Bliskom istoku taj gest jednak je dizanju srednjeg prsta. Vrlo nepristojno. Problem je u tome što se emotikoni razlikuju na mobilnim operacijskim sistemima. Tako je serija "Ulica Sezam" postavila emotikon keksa na Tviteru kako bi proslavila Svetski dan čokolade, i to sa iOS uređaja. Ali na Samsung uređajima taj se keksić pretvorio u kreker.