Pelet ove godine ne bi trebao da poskupi, a može se očekivati i pojeftinjenje

Objavljeno: 2023-01-25 16:15:00

Za pet dana ističe Vladina uredba o ograničenju cene peleta, ali nema opasnosti da će ovaj energent poskupeti, već pre može biti jeftiniji od trenutnih 38.000 dinara za tonu. Cene drva takođe su u padu zbog zasićenosti tržišta, a ove zimske sezone, zbog rekordno niske tražnje i loše ponude, najgore su prošli trgovci ugljem, od kojih su neki zatvorili svoja stovarišta


Ogrevno drvo koje je u jednom trenutku imalo rekordnu cenu od više od 100 evra za kubik, naročito na području Beograda, najpre je već u novembru pojeftinilo na 8.000, sada mu je najčešća cena u unutrašnjosti Srbije 6.500, a maksimalna opet na području glavnog grada 9.000 dinara i to za isečen i na kućnu adresu isporučen kubik.

- Najjeftinije ogrevno drvo, po cenama od čak 4.000 dinara bez prevoza, trenutno se može naći u Istočnoj i delovima Jugozapadne Srbije, jer su oni najbogatiji šumom. Tražnja je sporadična, zbog tople zime znatno je manja i potrošnja kod onih koji su ranije obezbedili punu količunu ove vrste ogreva za zimsku sezonu, tako da prometa gotovo i nema – pričaju trgovci ogrevnim drvetom.

Što se tiče uglja, situaciju sa ovim energentom cele prethodne godine odlikovala je slaba snabdevenost i rekordno mali promet. Uglja iz Rudarskog basena “Kolubara”, sirove i suve “Kolubare” koju je koristio najveći broj domaćih potrošača, nije bilo, a isporuke uglja iz rudnika iz BiH bile su minimalne. Na slabo posećenim stovarištima ovih dana može se pronaći ugalj “Stanari” po ceni od 18.000, te “Pljevlja” i “Štavalj” po ceni od 23.000 dinara za tonu. Drastični pad prometa prouzrokovao je da pojedini vlasnici stovarišta jednostavno stave “ključ u bravu”.

- Mi ne radimo još od 1. oktobra, jer robe uopšte nije bilo, isporuke “Banovića”, “Kovina”, “Kostolca” i “Kolubare” ili nije bilo ili je ona bila desetkovana. Umesto dva kamiona sedmično, dobijali smo dva na mesečnom nivou, zbog toga nije ispoštovana tražnja kupaca koji su odustali od kupovine, a s druge strane ostali su nam veliki troškovi održavanja i plata zaposlenih, tako da je jedino rešenje bilo zatvaranje – kažu u jednom beogradskom stovarištu uglja koje je posle decenije rada zatvoreno.