Privredni rast zemalja Zapadnog Balkana 4,4 odsto u 2021.

Objavljeno: 2021-05-04 12:00:00

Zemlje Zapadnog Balkana, posle istorijske recesije, ove godine imaće privredni rast smanjenog intenziteta, navodi se u izveštaju Svetske banke

Kako je saopšteno, šest zemalja i teritorija Zapadnog Balkana - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, tzv. Кosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju, očekuje povratak privrednog rasta u 2021. godini, nakon najtežeg zabeleženog ekonomskog pada koji je pogodio region tokom 2020.

„Posle ekonomske devastacije koju je donela pandemija kovid 19 i koja je dovela do procenjenog ekonomskog pada u regionu od 3,4 odsto prošle godine, region Zapadnog Balkana bi, prema očekivanjima, trebalo da ima privredni rast od 4,4 odsto u 2021. godini“, navela je Svetska banka.

U narednim godinama se očekuje usporavanje rasta na 3,7 odsto u 2022. i 2023. godini, dok posledice pandemije nastavljaju da sputavaju investicije i zaposlenost u regionu.

„Sigurno je da primećujemo neke pozitivne trendove u regionu, podstaknute brzom akcijom koju su preduzele mnoge zemlje radi suzbijanja najtežih posledica pandemije, ali posledice pandemije na zdravlje i ekonomska devastacija i dalje će se osećati“, izjavila je Linda Van Gelder, regionalni direktor Svetske banke za Zapadni Balkan.

Dodala je da će uvođenje vakcina, uz jačanje poverenja u ekonomske izglede, poboljšanje potrošnje i trgovinske razmene, pomoći u održavanju ovog zamaha, ali zemlje moraju i dalje sa pažnjom da usmeravaju napore ka uvođenju i osnaživanju politika koje vode rastu, zaštiti zdravlja i jačanju ljudskog kapitala.