Roboti uskoro počinju da uzgajaju borovnice u Srbiji?

Objavljeno: 2022-09-26 16:25:00

Na ovaj način ovo voće će dobijati sve ono što mu je neophodno za uspešan razvoj


Institut „Biosens” i kompanija „Zeleni hit”, uz podršku naučnih fondova Evropske unije, razvijaju sistem za digitalno vođenje proizvodnje borovnice. Kako je nedavno saopšteno, platforma se trenutno testira u tri oblasti od velikog ekonomskog značaja: grožđa (u Španiji), uljane repice (u Finskoj) i borovnice (u Srbiji i Litvaniji).

Deo te platforme je i robot Gari koji će, kako naglašavaju stručnjaci, doprineti povećanju prinosa borovnice, a njega razvija upravo tim sa Instituta „Biosens”. Projekat će trajati do kraja 2023. godine i finansiran je iz programa EU za istraživanje i inovacije – „Horizont 2020”.

– Sada smo otprilike stigli do polovine realizacije projekta, robot je testiran i operativan na terenu. Uz pomoć algoritma može da upravlja kroz redove borovnica i opremljen je najnovijom tehnologijom za uzorkovanje zemljišta, prskanje biljaka i eliminisanje korova. Na taj način, borovnice dobijaju sve ono što im je potrebno za uspešan razvoj. Kako se Srbija nalazi u povoljnom geografskom položaju, na krajnjem jugu umerenog klimatskog pojasa i kod nas uspeva slađi, severni tip borovnice, poljoprivrednici imaju priliku da ostvare veću zaradu. U povećanju prinosa, ali i smanjenju potrebe za manuelnim radom, svakako im mogu pomoći digitalne tehnologije – izjavio je Oskar Marko, pomoćnik direktora za inovacije i saradnju sa privredom.

Kako je objašnjeno, multirobotska platforma, pored različitih robota na zemlji obuhvata i bespilotne letelice. Stručnjaci smatraju da će platforma biti značajna ne samo zato što će zadovoljiti potrebe evropskog poljoprivrednog sektora i kreirati robote primenjive u različitim oblastima, već će omogućiti prikupljanje, integraciju i deljenje podataka važnih za unapređenje poljoprivrednog sektora i kreiranje politika.