"Sistem eAgrar prilika da se promeni položaj poljoprivrednih penzionera"

Objavljeno: 2023-03-26 09:00:00

Član Fiskalnog saveta Srbije (FSS) Nikola Altiparmarkov izjavio je da bi uvođenje sistema eAgrar moglo da bude idealna prilika da se položaj zemljoradničkih penzionera promeni


On je za list Politika rekao da se u Srbiji ne smanjuje samo broj poljoprivrednika, već većina njih ni ne plaća doprinose, što je delom rezultat nepostojanja društvene podrške za prinudnu naplatu.

Dodao je da bi Srbija tako mogla da ostvari vešestruke koristi od prelaska na sistem budžetski finansirane socijalne zaštite poljoprivrednika, bez obaveze plaćanja doprinosa penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO). Kako je istakao, trenutni iznosi starosne poljoprivredne penzije su oko 16.000 dinara, a porodične poljoprivredne oko 11.000 dinara, uporedivi su sa iznosima novčane socijalne pomoći za dvočlano staračko domaćinstvo od oko 18.000 dinara, odnosno 12.000 za jednočlano.

On kaže da do konstantnog broja pada poljoprivrednih penzionera dolazi zbog primene Bizmarkovog sistema penzijskog i invalidskog osiguranja koji nije najpogodniji u slučaju poljoprivrednika koji nemaju stalne niti redovne prihode.

"Bizmarkov sistem osmišljen je tako da se penzijski doprinosi redovno naplaćuju iz zarada zaposlenih radnika i preduzetnika", rekao je Altiparmarkov.

Ističe da je od 1986. godine, kada je u Srbiji uvedena obaveza palaćanja PIO doprinosa za poljoprivrednike, bilo mnogo izmena zakona čiji je cilj bio da stimulišu poljoprivrednike da plaćaju doprinose, ali su rezulatati svakog puta bili poražavajući.

"Ni početkom tranzicije 2022. godine, kada je broj poljoprivrednih osiguranika bio dva puta veći od broja penzionera, naplaćeni doprinosi nisu mogli da pokriju ni pitinu penzijskih rashoda koji su više od 80 odsto moralu da se finansiraju iz budžeta", naveo je Altiparmarkov.

Naglasio je da danas, kada je broj osiguranika (95.000) daleko manji od broja penzionera (142.000) budžet pokriva 95 odsto rashoda za poljoprivredne penzije, bez ikakve realistične mogućnosti da se situacija popravi u budućnosti.