Veliki pad BDP-a u Italiji i Španiji u drugom kvartalu

Objavljeno: 2020-08-01 15:00:00

Špansko smanjenje BDP-a najveće od kada nacionalna agencija vodi podatke, italijanski BDP najniži od 1995. godineItalija i Španija prijavile su veliki pad svog bruto društvenog proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine zbog uticaja pandemije korona virusa, pridruživši se brojnim drugim zemljama, čije su privrede teško pogođene.

Italija je u drugom tromesečju zabeležila pad BDP-a od 12,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje i ušla tako u recesiju, javio je italijanski institut Istat.

Institut navodi da je sa padom privredne aktivnosti "bez presedana" u drugom tromesečju, posle pada od 5,4 odsto u prvom, italijanski BDP registrovao najnižu vrednost od prvog tromesečja 1995. godine.

U poređenju sa drugim tromesečjem 2019. godine pad italijanske privrede, treće u evrozoni je još vrtoglaviji, i iznosi minus 17,3 odsto.

BDP Španije je u drugom kvartalu pao 18,5 odsto zbog pandemije, pokazuju podaci koje je objavio španski Institut za statistiku (INE). Time je zemlja ušla u recesiju posle pada BDP-a u prvom kvartalu od 5,2 odsto.