Integraciona godina NLB Komercijalne banke: Istorijski rezultati iznad svih predviđanja obeležili 2022.

Objavljeno: 2023-05-26 15:15:00

Istorijski najbolji poslovni rezultat koji je NLB Grupa ostvarila u Srbiji, ali i Komercijalna banka tokom više od 50 godina postojanja - povećanje tržišnog učešća, plasman oko 1,6 milijardi evra kredita privredi i stanovništvu, rast od 300 miliona u kreditnom portofliju i 73,4 miliona evra profita – obeležili su 2022, prvu godinu postojanja NLB Komercijalne banke


Ova nova članica NLB Grupe i sistemska banka na tržištu Srbije nastala je spajanjem NLB i Komercijalne banke, odnosno okončanjem jedne od najsloženijih, ali i najuspešnijih finansijskih integracija u regionu u maju prošle godine. Uprkos izazovnom tranzicionom periodu uspela je da ostvari snažan napredak u svim ključnim segmentima poslovanja i zabeleži duplo bolji poslovni rezultat u odnosu na prethodnu 2021. godinu.

„Za kratak vremenski period, nadmašili smo zavidan uspeh integracije i prvo poglavlje u istoriji nove banke, ispisali rezultatima iznad svih planova i predviđanja. Ostali smo pouzdan oslonac građanima u rešavanju važnih životnih pitanja, odbranili poziciju apsolutnog tržišnog lidera u agro kreditima i bezuslovnoj podršci poljoprivrednicima, i potvrdili da nas privreda prepoznaje kao strateški važnog partnera. Najvažnije, dubokim poznavanjem industrije i održivim poslovanjem, uspeli smo da opravdamo poverenje više od milion aktivnih klijenata, koji su sada deo naše NLB porodice“, istakao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

Spajanje NLB i Komercijalne banke trajalo je ukupno 430 dana, tokom kojih je više od 500 zaposlenih i eksternih partnera uspešno mapiralo i integrisalo sve procese i organizacione delove. Formirana je jedna od najvećih prodajnih mreža u Srbiji, a rebrendirano je gotovo 186 ekspozitura, 250 bankomata i 200 aplikacija. Zajednički portfolio proizvoda i usluga je značajno proširen, a o svakom ključnom koraku ovog složenog procesa redovno je informisano milion klijenata obe banke, zbog čega je u stručnim krugovima okarakterisan kao „primer uspešnog bankarskog spajanja“.