"Cena struje će rasti još tri godine"

Objavljeno: 2022-01-14 13:35:00

Globalni talas tražnje za energijom mogao bi donese još tri godine nestabilnosti na tržištu i rekordno zagađenje iz elektrana, ukoliko države ne učine bitne promene u načinu na koji dobijaju struju, upozorila je Međunarodna agencija za energiju


Najveći rast u potražnji zaelektričnom energijomzabeležen je prošle godine, zbog čega je dolazilo do nestašica u glavnim ekonomijama i istorijski visokogskoka cenai rekordnih emisija zagađenja, navode iz Međunarodne agencije za energiju (IEA), prenosi Gardijan.

U godišnjem izveštaju IEA navodi se da bi takva situacija mogla da potraje narednetri godine, sa ozbiljnim posledicama po potrošače i ekonomije, ukoliko ne dođe do brzih strukturnih promena u proizvodnji.

„Oštri skokovi cena struje u poslednje vreme napravili su probleme za mnoga domaćinstva i firme širom sveta i postoji opasnost da budu pokretač društvenih i političkih tenziija“, navodi izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Globalnacena strujeporasla je za 6 odsto u 2021. usled ekonomskog oporavka posle pandemijske recesione 2020. To je najveći rast cene od 2010, kada je struja poskupela usled oporavka posle svetske ekonomske krize iz 2008.

Ne samo da je cena struje zabeležila istorijski skok, već je ipotražnjabila najveća u istoriji, sa čak 1.500 teravatsati, što je najviše do sada zabeleženo.