Kada može da se očekuje povratak stranih investicija na nivo pre korone?

Objavljeno: 2021-05-03 16:00:00

Pandemija je mnoge poslovne projekte odložila za neke bolje dane. Strane investicije u svetu su lane pale i do 40 odsto

Srbija je 2020. ispratila sa 2,9 milijarde evra neto direktnih ulaganja iz inostranstva, što je upola manji pad. U Razvojnoj agenciji Srbije, prema upitima koji im stižu, uvereni su da ćemo se možda već ove ili naredne godine vratiti na nivo priliva iz inostranstva od pre pandemije. Pojedini stručnjaci upozoravaju da nas od toga, ipak, dele tri do četiri godine.

Prema podacima platnog bilansa za prošlu godinu, neto priliv SDI od 2,9 milijardi evra je bio više nego dovoljan za pokriće tekućeg deficita platnog bilansa. Bio je za 46 odsto veći od deficita.

- U Srbiji, uprkos pandemiji, priliv stranih direktnih investicija je ostao snažan - ističu u Narodnoj banci Srbije. - Rekordan je bio priliv u 2019. godini od 3,8 milijardi evra. Konstantan rast interesovanja stranih investitora za ulaganja u izvozno orijentisana preduzeća Srbije, čak i tokom pandemije, rezultat je pre svega postignute i očuvane pune makroekonomske, finansijske i fiskalne stabilnosti. Najviše stranih direktnih investicija u Srbiju tokom 2020. došlo je iz Holandije - 705,5 miliona evra, Slovenije - 483,3 miliona i Kine - 478,9 miliona evra. U priliv iz Slovenije uključena su i sredstva od privatizacije Komercijalne banke.