Kurs dolara na najvišem nivou od aprila

Objavljeno: 2021-07-21 15:55:00

Averzija prema riziku prisutna je i danas na valutnim tržištima u svetu zbog zabinutosti izazvane rastom slučajeva korona virusa od početka ove nedelje, što je rezultiralo skokom vrednosti dolara kao sigurnog utočišta na najviši nivo od početka aprila


Delta soj korona virusa je zamenio inflaciju kao primarni izvor zabrinutosti investitora ove sedmice, uzrokujući oštar pad akcija u ponedeljak na globalnim berzama.

Na azijskom trgovanju, dolar je ojačao prema korpi valuta za 0,2 posto na 93,166 poena, dostižući najviši nivo u tri i po meseca, izveštava Rojters.

Britanska funta, koja je u utorak pala na najniži nivo od februara, oslabila je prema dolaru za još 0,2 procenta na 1,3604 dolara.

Analitičari kao faktor rizika za funtu navode spor izmedju Britanije i Evropske unije u vezi sa Protokolom za Severnu Irsku. Premijer Boris Džonson je najavio da će njegova vlada danas izložiti u parlamentu svoj pristup tom protokolu. Pored toga, kao rizik ističu i rast slučajeva obolelih od kovida-19 u Britaniji.

Evro je porastao za 0,3 procenta prema norveškoj kruni, zavisnoj od nafte, na 10,6388 kruna.

Budući da danas vlada zatišje kada je reč o statističkim podacima iz svetskih ekonomija, pažnja aktera na deviznim tržištima se premešta na sutrašnji sastanak Evropske centralne banke (ECB).