Nemačkoj industriji pića preti potpuni kolaps

Objavljeno: 2022-09-22 14:15:00

Pomalo neočekivana situacija

Nemačkoj industriji pića nedostaje ugljen-dioksid. To usporava pivare i proizvođače mineralne vode. Neki smanjuju proizvodnju, a niko ne očekuje brz oporavak.

Generalni direktor Nemačkog udruženja pivara Holger Ajhel razvoj događaja naziva krajnje zabrinjavajućim. Ugljena kiselina hitno je potrebna u celokupnoj prehrambenoj industriji za procese proizvodnje i pakovanja. I u ugostiteljstvu je neophodno istiskivanje piva i drugih pića iz bačvi prilikom točenja, piše portal Fenix magazin.

Međutim, prema procenama Saveznog udruženja nemačke prehrambene industrije, trenutno je dostupno samo 30 do 40 posto uobičajenih količina isporučenog CO2. I sve više firmi u industriji pića koje zavise od ugljičnom dioksidu moraju znatno ograničiti svoju proizvodnju. "Ovo ima dramatične učinke na mnoge pogođene kompananije”, upozorava Ajhel, prenosi Poslovni dnevnik.

Ugljična kiselina nastaje reakcijom ugljen-dioksida i vode. Pivarama pre svega trebaju za "prednaprezanje” spremnika, boca i bačvi kako pivo ne bi došlo u dodir sa vazduhom tokom punjenja i da se ne bi penilo prilikom punjenja. Mnoge pivare proizvode i bezalkoholna pića, koja zahtevaju još veću karbonizaciju.

Na kraju, ali ne manje važno, ozbiljnih problema imaju i proizvođači mineralne vode. "Na nekim mestima proizvodnja je već smanjena”, kaže portparol Nemačkog udruženja za nabavku mineralne vode Tobijas Bilenštajn. Mnogi proizvođači trenutno dobijaju manje CO2 nego što su naručili. To je zbog industrije đubriva.

"Kada su cene gasa naglo porasle, proizvođači đubriva smanjili su svoju energetski intenzivnu proizvodnju”, kaže Bilenštajn. "Nusprodukt proizvodnje je CO2.”