Od 1. jula skuplje i elektronske cigarete

Objavljeno: 2023-06-04 16:00:00

Od 1. jula ove godine, pored poskupljenja klasičnih cigareta, uživaoce duvanskog dima i u drugim oblicima očekuje poskupljenje 


Sa jedne strane oni koji su svoj porok zamenili elektronskim cigaretama očekuje poskupljenje tečnosti za punjenje, dok će ljubitelje nesagorevajućeg duvana sačekati korekcija akcize koja će im povećati trošak.

Suštniski, tečnost za punjenje elektronskih cigareta poskupeće dinar po mililitru, dok će akciza za paklice nesagorevajućeg duvana najverovatnije podići cenu za 10 dinara.

Poskupljenje cigareta od 1. jula

Za oko mesec dana, tačnije 1. jula sve pušače u Srbiji očekuje poskupljenje od 10 dinara po paklici. Razlog za to je akcizni kalendar, koji je usvojen krajem 2020. godine, po kome na početku svakog januara i jula, cigarete poskupljuju zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara i to sve do 2025.

Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i propocionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog svih tih nameta proizvođaći povećavaju cenu za 10 dinara što znači da će ljubitelji duvanskog dima nakon julskog poskupljenja, u zavisnosti od marke, izdvajati od 320 do čak 610 dinara po paklici. Od tog novca u budžet bi trebalo umesto sadašnjih 82,75 da se slije 84,25 dinara po paklici.

Takva praksa biće nastavljena i u 2024. godini, što praktično znači da nas čekaju još dve korekcije cene naviše kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Praktično cigarete ćemo kroz godinu i po dana plaćati po cenama kao u EU, recimo Nemačkoj.