Imamo tri opcije za nastavak otplate kredita

Objavljeno: 2020-06-29 15:55:00

Moratorijum samo što nije zaključen, pa bi valjaljo da razmotrimo opciju A, B i C

Sutra je 30. jun, a prekosutra već 1. jul, a ti datumi su vezani za istek moratorijuma na otplatu kredita, koji je uveden krajem marta zbog pandemije korona virusa. To znači da se vraćamo redovnoj otplati kredita koje smo uzeli pre čitave ove situacije sa koronom.

I dok se u javnosti pojavila informacija da će i posle ovih datuma biti moguće produženje moratorijuma za pojedine klijente, o čemu smo izveštavali nedavno, mi smo rešili da razmotrimo kakve opcije ćemo svi mi, kao građani, imati da otplatimo kredite u kojima se trenutno nalazimo.

- Prva varijanta, nazovimo je Opcija A, jeste univerzalna i biće verovatno masovno komunicarana: period otplate biće produžen za 3 meseca koliko je trajao moratorijum, s tim da bi se kamata od ova tri meseca raspodelila i na ostatak rata. To tehnički znači da će, ako ste stigli do 20. rate i da su 21, 22. i 23. rata bile na pauzi, suma te tri kamate biti ustvari kamata za ova tri meseca pauze. To je iznos koji će biti raspoređen na ostatak otplatnog perioda – objašnjava Dušan Uzelac, osnivač „Kamatice“.

Šta bi podrazumevala druga opcija?

- Opcija B znači da neko ko ima dovoljno novca plati sada sve tri rate i da nastavi da plaća redovno kredit. Pretpostavljam da tu neće biti zatezne kamate. To je kao da ste u kašnjenju tri meseca zbog toga što ste otišli u inostranstvo i potom se vratite u zemlju i platite sve odjednom, bez neke „ljutnje“ od strane banke. U tom slučaju sve ostaje isto, ne menjaju se ni rata, ni kredit ni otplatni plan.

Tu je i treća mogućnost.

- Opcija C je da platite samo kamatu koja je dospela na sve rate. U tom slučaju se period otplate produžava za 3 meseca, ali se ne menja rata.