Koliko dugo mogu da traju SD kartice na kojima čuvamo slike, muziku i ostale podatke?

Objavljeno: 2023-06-03 18:00:00

SD kartice su svuda i na njima verovatno imate fotografije, sačuvane igre ili druge dokumente koji ne postoje nigde drugde. Ali, znate li koliko dugo traju? Na ovo pitanje odgovara vam PC Press

SD kartica napravljena prema specifikaciji trebalo bi da traje oko 10 godina, ali njen stvarni životni vek zavisi od mnogih faktora. U te faktore spada učestalost njenog korišćenja, jer redovna upotreba može dovesti do bržeg trošenja kartice. Faktori okoline kao što su toplota, vlažnost i izloženost drugim elementima takođe mogu negativno uticati na životni vek kartice. Kvalitet SD kartice igra ključnu ulogu u određivanju njene dugovečnosti. Kartice nižeg kvaliteta možda neće trajati toliko dugo kao one boljeg kvaliteta zbog komponenti koje su ispod standarda korišćene u njihovoj izradi. Štaviše, količina podataka upisanih na karticu može uticati na njen životni vek, sa više memorije podataka što dovodi do bržeg trošenja.

Životni vek kartica

Koliko dugo će SD kartica koja nije priključena već jednostavno ostavljena u skladištu zadržati svoje podatke pre nego što punjenje koje predstavlja jedinice i nule iscuri i izbriše informacije? Na to nije lako odgovoriti, ali prema standardima fleš memorije, memorijski čipovi u uređajima kao što su SD kartice, SSD-ovi i USB fleš drajvovi imaju različite standarde zadržavanja na određenim temperaturama. Na primer, prema specifikaciji JEDEC JESD47, fleš memorija mora da čuva podatke najmanje 10 godina na temperaturi od 55 stepeni Celzijusa. Ako snizite temperaturu, očekivani životni vek se donekle povećava.

Pošto SD kartice nisu dizajnirane da se ostavljaju u hladnom skladištu kao oblik rezervne kopije podataka, nije baš jasno koliko dugo će zadržati napunjenost. Za neke vrste fleš memorije taj vremenski period može biti prilično kratak. SSD-ovi klase enterprise, na primer, mogu da čuvaju podatke samo kada su isključeni nekoliko meseci! Ovo doduše nije baš zadovoljavajući ili konkretan odgovor, ali anegdotski ćete naći mnogo ljudi koji prijavljuju da su uključili SD kartice koje su godinama bile u fioci i da su svi podaci u redu. U isto vreme, SD kartica koju aktivno koristite u uređaju može spontano da izgubi sve svoje podatke.

S obzirom na sve ovo, najrazumnije je izbegavati korišćenje SD kartica kao bilo kog oblika rezervnog medija. To je zgodan format za mobilne uređaje kao što su kamere, ali apsolutno biste trebali da otpremite svoje fotografije, zvučne snimke itd., čim se vratite kući. Naravno, za pametne telefone koji i dalje koriste SD kartice, rezervne kopije vaših fotografija ili drugih podataka u oblaku su od suštinskog značaja.