Koliko košta putno zdravstveno osiguranje za zemlje u kojima najviše letujemo?

Objavljeno: 2023-05-26 16:45:00

Sezona godišnjih odmora samo što nije, pa pored troškova smeštaja i putovanja do destinacije, trebalo bi računati i na trošak putnog osiguranja. Ovaj izdatak nije obavezan, ali je svakako poželjan za sve one koji planiraju da odmaraju van Srbije


Putno osiguranje jedan je od najefikasnijih i najpovoljnijih načina da obezbedite sebi mir pre polaska na put. Kada imate polisu u džepu, ne morate se opterećivati brigom o neočekivanim medicinskim troškovima u inostranstvu. Danas se osiguranje može kupiti u osiguravajućim društvima, ali za one koji nemaju vremena može da se nabavi i online.

Kupovina putnog osiguranja preko portala je vrlo jednostavna i ne zahteva nikakvo posebno umeće rada na računaru. Ono što putnike najviše zanima je cena, koja zavisi od zemlje u koju putujete, izabrane sume osiguranja, nivoa pokrića, godina starosti i trajanja osiguranja.

Koja je cena putnog zdravstvenog osiguranja?

Primera radi, za putovanje u sve evropske zemlje, Tursku, Egipat, Tunis i Rusiju četvoročlana porodica bi trebalo za period od 10 dana, recimo od 1. do 10 jula, da izdvoji oko 3.700 dinara za osnovni paket. Standadni paket, košta 1.100 dinara više, dok premijum polisu treba platiti oko 5.500. Suma osiguranja za sve pomenute polise je 30.000 evra.

Ako se odlučite da na put krenete sami, kako biste sve vreme bili zdravstveno osigurani za istu sumu i isti period moraćete da izdvojite 1.750 dinara za osnovnu polisu, 2.250 za standard i 2.570 za premijum. Za starije putnike, one između 70 i 80 godina, osnovno osiguranje košta 4.165, sledeći je 5.400 dinara, dok za premijum treba platiti oko 6.250 dinara. Seniore koji su prevalili 80 leta sve ovo koštaće mnogo više. Za njih se polise kreću od 8.300 do 12.500 dinara.

Cene većine osiguravajućih kuća su vrlo slične i tamo gde su niže znači da je manja osigurana suma novca, a samim tim i medicinske usluge koje možete dobiti.