Ovo su pića koja ne treba da držite otvorena

Objavljeno: 2023-06-04 09:00:00

Ukoliko predugo stoje, ta pića počinju oksidirati i neizbežno se kvare


Svi smo navikli da flaše alkoholnih pića nakon otvaranja samo vratimo u bife,jedino vino stavljamo u frižider i svesni smo njegovog kratog roka trajanjanakon otvaranja. Ipak, postoje četiri flaše iz vašeg bara koje bi svakako trebalo da se bace.

Na prvom mestu sulikeri koji su otvoreni godinu dana,ili duže. Rok trajanja neotvorenog likera praktično je beskonačan, ali kod otvorenih opšte pravilo glasi: ako alkoholna pića sadrže dodate arome, šećere ili voćne sokove, najbolje ih je konzumirati u roku od godinu dana od otvaranja.

Ukoliko predugo stoje, ta pića počinju oksidirati i neizbežno se kvare. Pokvareni likeri, koji obično sadrže niz aditiva, često imaju kristale koji se pojavljuju oko otvora boce, a sama tekstura pića može postati viskoznija.

Drugi na listi za "odstrel" sukrem likeri koji su u vašem baru proveli godinu i poili duže, piše tportal. Svakom krem likeru isteći će rok trajanja i neće vam se isplatiti rizik. Dakle, ako boca krem likera u vašem baru stoji više od godinu i po i otvorena je, odmah je bacite. Ako je još uvek zatvorena, znajte da imate dve godine od kupovine da uživate u piću pre nego što se pokvari.