Refinansiranje stambenog kredita: Evo kako se to radi

Objavljeno: 2022-09-22 15:40:00

Popularni "stambenjak" je kredit koji se ubedljivo najduže otplaćuje. Pa zašto onda da plaćamo više, ako ne moramo?!


Često kažemo, ali ništa ne smeta da ponovimo - stambeni kredit je naš verni životni saputnik. Kada ga jednom odaberemo i kupimo od banke, vrlo često ga isplaćujemo do naših zrelih godina.

Ali, kada već moramo da ga otplaćujemo, zašto da dajemo više novca nego što moramo? Zašto da ne uštedimo sebi, primera radi, 30 evra mesečno? Što kaže narod - malo li je na ovu skupoću...

Ako uštedimo 30 evra mesečno, za godinu dana ćemo imati 360 evra više. Ukoliko stambeni kredit otplaćujemo 25 godina, onda ćemo sebi sačuvati čak 9 hiljada evra.

Kao što možete da vidite, reč je o veoma značajnoj uštedi, a možemo reći da veliki broj ljudi u Srbiji i ne zna za ovu pogodnost ili se retko odlučuju da je iskoriste.

Šta je, najkraće rečeno, refinansiranje stambenog kredita?

Ovo je situacija u kojoj se druga banka obavezuje da će isplatiti u potpunosti vaš stambeni kredit banci kod koje ste podigli kredit. Naravno, vi posle toga ovoj "drugoj" banci plaćate nešto manju ratu kredita i tako štedite, a tokom godina skupljate i ozbiljnu sumu novca.

Dakle, tehnički gledano, da bi se refinansirale stambeni kredit banke koriste drugi stambeni kredit, a ne kredit za refinansiranje, kako bi možda izgledalo na prvi pogled.